Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

1300 кубічних метрів бетону: будівництво «підземної» школи в центрі Запоріжжя вийшло на новий етап

6 серпня 2024 - 10:30

Процес триватиме безперервно 30 годин. Будівельники мають залити 1300 кубічних метрів бетону. Після цього розпочнеться будівництво стін і перекриттів. Голова Запорізької ОДА Іван Федоров перевірив, як проходить один із найскладніших етапів будівництва «підземної» школи. Для цього провів виїзну нараду на одному з будівельних майданчиків у центрі міста. 

– Роботи на обʼєкті стартували два місяці тому. Провели гідроізоляцію, підбетонну підготовку. На даному етапі заливаємо бетон. Цей процес – безперервний і триває близько 30 годин. Працюють два насоси, два бетоннозмішувальних вузла і команда висококласних фахівців. Роботи тривають вдень та вночі, тож працюємо в дві зміни, – пояснив виконроб Борис Миколайович.

Як зазначає фахівець, «підземні» школи мають очевидні переваги у порівнянні зі звичайними. Будівля заглиблюється на більш ніж 6 метрів, передбачено посилене армування. Тож у разі ракетних обстрілів і учні, і вчителі будуть у безпеці.

За словами Івана Федорова, «підземні» школи – життєва необхідність для прифронтового міста, тож збудувати і ввести в експлуатацію їх планують вже до кінця поточного року.

– Ми намагаємося зробити все, щоб у наступному навчальному році всі школи, які ми наразі будуємо, вже працювали. Я хочу подякувати підрядникам, замовникам – всім, хто працює цілодобово, щоб діти могли здобувати якісну освіту в безпечних умовах, – зазначив голова Запорізької ОДА. 

«Підземна» школа передбачає сучасні класи, кімнату для прийому їжі та спецприміщення з вентиляційними установками і дизель-генераторами. Це такий собі автономний бункер, де діти зможуть надолужувати освітні втрати,  спілкуватися з однолітками, відвідувати гуртки та секції.  

– Це не просто бетонні стіни. Це буде справжній освітній простір під землею, куди діти захочуть йти, – підкреслив Іван Федоров.

Наразі в регіоні зводять шість «підземних» шкіл: 2 – в Запорізькому районі, 4 – у м. Запоріжжя. Будівництво ще однієї  «підземної» школи в Запорізькому районі розпочнеться у вересні 2024 року. Один проєкт проходить тендерні процедури. Також тривають капітальні ремонти 20 наявних укриттів у закладах освіти. Це створить можливість офлайн-навчання для понад 50 тисяч школярів регіону.

В планах обласної влади – підготувати до виходу в офлайн і заклади вищої освіти. Також на засіданні Ради оборони ухвалено рішення про запуск 18 дитячих садочків міста у змішаному форматі.


Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки